Кон-текст
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
03 септември, 2010, 21:06:37

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Добре дошли в Контекста!
45417 Публикации в 659 Теми от 73517 Членове
Последен член: morwen
* Начало Помощ Търси Вход Регистрация
+  Кон-текст
|-+  Думи
| |-+  Поезия
| | |-+  НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ ЗА ПОЕЗИЯ
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 40 Изпечатай
Автор Тема: НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ ЗА ПОЕЗИЯ  (Прочетена 39904 пъти)
Novelle
Homo Ludens
Неактивен Неактивен

Публикации: 1237

Профил
« Отговор #255 -: 14 юни, 2007, 13:21:27 »

"сред цялата панелна пустош"?
Активен

Любимият ми има кал под ноктите.
indigo
Гост
« Отговор #256 -: 14 юни, 2007, 13:26:31 »

на мен ми харесва с "таз"

в "таз" има фонетичен акцент и травма
Активен
indigo
Гост
« Отговор #257 -: 14 юни, 2007, 13:28:20 »

ужас как му раздробихме стихотворението

Активен
hubavez
Homo Ludens
Неактивен Неактивен

Публикации: 1353

Профил
« Отговор #258 -: 14 юни, 2007, 13:55:47 »

Ами то си е раздробено. Ето как всъщност би трябвало да се чете според мен:

ХАРЕСВАШ МИ ТАКА,
облякла мой пуловер,
по турски седнала на пода
като синя нощна лампа
насред таз. Панелна пустош
в която само ти си дом.
Активен
indigo
Гост
« Отговор #259 -: 14 юни, 2007, 14:04:32 »

laugh4 абе ти си много забавен
Активен
Opium
Homo Scribens
Неактивен Неактивен

Публикации: 363

Профил WWW
« Отговор #260 -: 15 юни, 2007, 09:00:44 »

Е, добре? И?

За мен изводът от вчерашната вечер е само един - ако искаш да наложиш/поощриш/промотираш определен начин на писане - намираш начин да си в журито (ето, Ангел Игов вече е) или намираш пари и организираш конкурс.

Всичко останало ми се струва преливане от пусто в празно.
Активен

„Животът с котка, това е удивително съчетание, заклевам се.“ - Райнер Мария Рилке
Egon
Homo Admin
Homo Contextus
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5303

Профил
« Отговор #261 -: 15 юни, 2007, 09:33:15 »

е, но просто е добре, че се разбира, че има и друга гледна точка и тя не е на Пуньо Пенев от Никаквище...щото аз съм убеден,ч е те си мислеха (до голяма тспен вероятно още мислят, но не така пълно може би), че са направили страшен избор, че са модерни, нови, че разбират и пр. Сега съм убеден,ч е ще внимават маааааалко повече.
Но в общии линии - тъпотия.
Активен

" При фантазиите най-трудното е не да ги измислиш, а да ги запазиш, обикновено се разпадат от само себе си " - Хавиер Мариас
S.
Homo Ludens
Неактивен Неактивен

Публикации: 1149

Профил
« Отговор #262 -: 15 юни, 2007, 09:51:39 »

Имаше леко груби нотки на моменти..., които олекотиха малкото сериозни гласове, които не се оправдаваха, не се подиграваха и се опитваха да звучат, доколкото предполага атмосферата, адекватно. Като цяло... моето впечатление, едва ли ще има ефект от този дебат, отстрани се създаваше впечатление, че на това място са се събрали всички, явявали се някога на конкурс и същите, които в бъдеще ще се явяват. Една компания, приятелски кръг, които имат вътрешни недоразумения между две бири.
Активен

Opium
Homo Scribens
Неактивен Неактивен

Профил WWW
« Отговор #263 -: 15 юни, 2007, 09:55:38 »

И на мен ми стана доволно тъпо... просто не разбирам как се разминават хората и къде са се разминали безвъзвратно... мотае ми се идея нещо за "кръгла маса", такива неща. Не че на някого ще му се занимава. Оф, цяла нощ сънувах някакви странни откъслечни фрази от стихотворения. Ужас, ужас.

От друга страна не вярвам, че е здравословно за самата литература да има само една "посока". Нито пък смятам, че е реалистично. В крайна сметка човек пише, както му идва отвътре. Ако съвпада с "модните тенденции" - добре. Ако е талантлив, но не съвпада... ами, ще видим нагледно как ще се развие Сибила.

Аз също не пиша в крак с модата. Тя не може да бъде самоцел. Иначе всеки щеше да пише поезия.

Бахти, много се чувствам между чука и наковалнята.
Активен

„Животът с котка, това е удивително съчетание, заклевам се.“ - Райнер Мария Рилке
indigo
Гост
« Отговор #264 -: 15 юни, 2007, 10:02:53 »

моите впечатления са че са повечето от тези които бяха там са обикновени конформисти
дори и литературата им е конформистка
Активен
indigo
Гост
« Отговор #265 -: 15 юни, 2007, 10:11:14 »

както се казва сега 85 процента, другата 100 процента покритие
да си се радват

моята лична радост е от хората които не са промити мозъци

а Опиум не съм сигурна че разбираш кой е чука и кой наковалнята

премести се

и остави чукът да чука
Активен
Opium
Homo Scribens
Неактивен Неактивен

Профил WWW
« Отговор #266 -: 15 юни, 2007, 10:32:58 »

Ми, не мога. И не искам.
Не ме устройва нито един от лагерите.

Когато се стремиш с всички сили да пишеш не-конформистки, понякога гафовете са очеизбождащи.

Не визирам никого конкретно, но примери за неуспешност има много.

Не е проблемът кой как пише. Проблемът е, да речем, в лобито. Или в разпределението на силите.

Нормално е хората да харесват поезията на Сибила. Това е тяхното (а защо не и моето) детство. Това е понятието за уют, за защитеност, за безусловно обичане. Тази поетика действа върху читателя и на едно подсъзнателно, първично емоционално ниво. Много хора все още се разпознават в нея. Така че не е учудващо, че се харесва. И не е престъпно.

Просто разпределението на силите е в дисбаланс, но за мен това е временен момент. След десет години на литературната сцена ще са Ангел Игов, Емануил Видински, Красимира Джисова, Силвия Томова. И те ще журират. Аз пък тогава вече със сигурност няма да участвам в конкурси. Мисля, че има някаква пределна възраст, до която човек е направил, каквото е направил и трябва да отстъпи мястото на следващите. За мене тя се върти някъде около 35.
Активен

Egon
Homo Admin
Homo Contextus
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5303

Профил
« Отговор #267 -: 15 юни, 2007, 10:38:40 »

Да, мисля, че 35 е възрастта, но от друга страна ако не си станал звезда и зпечелил къде каквото можал, то тази граница може да се измести напред  малко. така си мисля.
Опиум, разпознаването на детството и поезия не са идентични, нали се сещаш. Тоива е една наивна, детска, незряла и аграрна поезия, от която няма да остане нищо...за жалост такова е моето предчувствие.
Това са стихове от началото на 90те и дори тогхава бих ги нарекъл остарели вече, влачат соца си от десетилетие поне.
Но 2007ма... no
Активен

" При фантазиите най-трудното е не да ги измислиш, а да ги запазиш, обикновено се разпадат от само себе си " - Хавиер Мариас
Opium
Homo Scribens
Неактивен Неактивен

Профил WWW
« Отговор #268 -: 15 юни, 2007, 10:45:05 »

Аз се опитвам да кажа нещо друго.
Че разбирам защо тези текстове се харесват. Разбирам каква струна дръпват и какво резонира с тях.
Все пак, поезията не е само изкусно оригиналничене с "отворени кодове".
Щото всичките отворени кодове в тая Вселена не могат да ме накарат да харесам нещо рационално, ако не резонира с нещо в мен.

И като има публика за тази поезия, можем ли да се сърдим на публиката за вкусовете й? И това смислено ли е?
Или можем просто да започнем да отглеждаме и възпитаваме своя си публика?
Активен

hubavez
Homo Ludens
Неактивен Неактивен

Публикации: 1353

Профил
« Отговор #269 -: 15 юни, 2007, 10:57:02 »

След десет години на литературната сцена ще са Ангел Игов, Емануил Видински, Красимира Джисова, Силвия Томова. И те ще журират. Аз пък тогава вече със сигурност няма да участвам в конкурси. Мисля, че има някаква пределна възраст, до която човек е направил, каквото е направил и трябва да отстъпи мястото на следващите. За мене тя се върти някъде около 35.

Опиваш ме с пророчествата си, Opium. Посочените хора не са ли и сега на литературната сцена? А нима след десет години само ще журират? Важно ли е кой ще журира след десет години? Мен този въпрос хич не ме занимава. А теб защо, а, защо, а, защо, а? Чук и наковалня... Нищо лично. Wink
Активен
Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 40 Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на: